Kontrast:
Rozmiar czcionki:
Odstępy:
  • TAB - Kolejny element
  • SHIFT + TAB - Poprzedni element
  • SHIFT + ALT + F - Wyszukiwarka
  • SHIFT + ALT + H - Strona główna
  • SHIFT + ALT + M - Zawartość strony
  • SHIFT + ALT + 1 do 2 - Wybór menu
  • ESC - Anulowanie podpowiedzi

Śląskie gotowanie

kucharz.jpeg W dniach 17-18 lipca 2010r. w Turawie obok Urzędu Gminy odbył się I Śląski Turniej Kulinarny zorganizowany przez Opolskie Stowarzyszenie Integracji Lokalnej.


W sobotę 17 lipca o nagrodę złotego, srebrnego i brązowego Kwyrloka rywalizowali amatorzy, a w niedzielę profesjonaliści.

Wśród amatorów zwyciężyło trio „Kuchareczki” w składzie Sabina Nowak, Justyna Tieleczek (z Kotorza Małego) i Marta Adamczyk (z Opola). Zwycięskie danie, które przygotowały to: panćkraut (ziemniaki wymieszane z podsmażaną kapustą i skwarkami), golonka i jagodowa szpajza.
Wśród profesjonalistów pierwszy tytuł Mistrza Śląskich Smaków wygrało danie: żurek śląski w zestawie z roladą, kluskami, modrą kapustą oraz ciastem rodzynkowo-rumowym przygotowane przez Kamila Koniecznego z restauracji „Marcin” z Zawady.

W trakcie turnieju czynny był kiermasz produktu regionalnego i rękodzieła ponadto obok Kiermaszu znajdował się duży plac zabaw dla dzieci.
 

Wersja XML